STEM VAN DE ZORG DEEL 2: Kenley

KENLEY (28 Jaar, Zelfstandige thuisverpleging)

Ik werk sinds 2 jaar op zelfstandige basis als zorgkundige. Dit was een bewuste keuze om buiten de zorg, ook het menselijke aspect meer te kunnen bieden, en dus meer tijd voor mijn patiënten te hebben. Verder was het een praktische keuze omdat ik zelf mijn planning kan maken. Mijn persoonlijke prioriteit is niet alleen een goede zorg bieden, maar ook de tijd te kunnen nemen om met de mensen een babbeltje te doen.

Zo zijn er veel patiënten die soms al een jaar geen familie meer hebben gezien. Er is dus een enorm gemis aan sociaal contact, en ze hebben vaak niet de middelen of de kennis, om bv. te Skypen met familie. Daar proberen wij dan ook tijd voor vrij te maken, om dit samen met hen te doen.

Wat besmetting betreft ben ik zelf gelukkig tot op heden gespaard gebleven van het virus, maar je merkt wel dat iedereen op z’n hoede is. Maar het neemt niet weg dat we af en toe bang zijn. Ik sta geregeld ook in een huis waar zich mensen met een beperking bevinden, en mocht het virus daar binnensluipen, dan denk ik dat je wel van een echte hel zou kunnen spreken.

Ik heb zelf enorm veel respect voor de mensen die zich dagdagelijks op het front bevinden, ik moet mezelf soms ook in gehele outfit (schort, masker, scherm, etc.) begeven, en besef hoe moeilijk dit werken is, zeker 8 uur per dag. Maar het moeilijkste is het nog voor de patiënt vrees ik, die nood heeft aan het menselijke, wat natuurlijk volledig wegvalt als je zo een kamer binnenstapt.

Maar het gaat natuurlijk verder dan enkel de werksituatie. Zo gaat mijn kledij meteen de was in wanneer ik thuiskom, want je weet nooit of deze besmet is. En je wil het niet op je geweten hebben, je gezin of andere besmet te hebben.

Als ik de afgelopen 2 jaar moet omschrijven in één woord is dat: GEVANGEN. Je moet werken, maar privé wordt om de haverklap alles verboden, en vooral voor de kinderen vindt ik dat enorm erg.Als ik een boodschap zou moeten meegeven is dat: Blijf lachen, en hou je positief ingesteld.