STEM VAN DE ZORG DEEL 1: Evelien

EVELIEN (25 jaar, Operatie Verpleegkundige bij AZ Klina)

Mijn dagelijkse job bestaat voornamelijk uit: er voor zorgen dat het operatiekwartier gereed staat voor de patiënt, het assisteren van dokters tijdens de operatie, en het er voor zorgen dat de patiënten veilig op recovery terecht komen. Verder assisteer ik mee bij operaties op de afdeling neus-, keel-, oor.

Net zoals overal ervaren wij ook steeds meer de tekorten en de daaraan gekoppelde druk op onze schouders. Dit heeft zowel inpakt op ons, maar zorgt ook voor problemen bij nieuwe collega’s. Zo bestaat een volledige opleiding meestal uit 4 tot 6 maanden. Echter wordt dit steeds vaker herleid naar twee. Deze personen komen dan vaak te snel er alleen voor te staan op een afdeling. Ze zijn dan nog te onervaren, en dit zorgt ervoor dat ze vaak niet weten hoe of wanneer te handelen.

Ik ben begonnen in AZ Klina in november 2019. Ik stond net zoals vele op het punt eindelijk zelfstandig aan de slag te kunnen gaan. Helaas was dat van korte duur, want eind maart 2020 kreeg ik het bericht te horen dat ik een week later zou moeten starten op de covid afdeling van intensieve zorgen.

De eerste golf bestond voornamelijk uit 80 plussers, die we helaas enkel konden behandelen met verschillende medicatie toe te dienen. Ondertussen heb ik tijdens alle golven op intensieve zorgen gestaan. Voor mij was persoonlijk de eerste golf het moeilijkste. We wisten niet wat het was, en hoe te handelen. Maar de 3de golf, was mentaal veel zwaarder. Iedereen zat er onderdoor, waardoor iedereen neerslachtig was.

Als ik de afgelopen twee jaar moet omschrijven in één woord: ONVOORSPELBAAR. Ik sta momenteel voor de 4de maal op het OK, en we lachen er onder collega’s op het einde van een golf wel eens mee van: “allez, tot binnen enkele weken”. Om dan effectief elkaar enkele weken laten, helaas, terug te moeten zien in zulke omstandigheden.

Mijn persoonlijke boodschap:

Ik wil niet de standaard boodschap meegeven van “laat je vaccineren”, want dat is iets wat ieder voor zich moet bepalen. Maar wees alsjeblieft bewust en verantwoordelijk, ongeacht gevaccineerd of niet.